Hoofdlijnen en tekst Omgevingswet
Met de Omgevingswet wordt het wettelijk kader voor verschillende onderdelen van de fysieke leefomgeving eenvoudiger. De Omgevingswet staat voor een goede balans tussen het beschermen en het benutten van de fysieke leefomgeving.
Doelen van de wet
Het doel van de Omgevingswet is het bereiken van een balans tussen:
- Het beschermen van de fysieke leefomgeving: zorgen voor een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit. En het bewaken hiervan.
- Het benutten van de fysieke leefomgeving: gebruiken en verder ontwikkelen van de fysieke leefomgeving op basis van maatschappelijke behoeften.
Lees meer over de uitgangspunten en doelen van de Omgevingswet
Tekst van de Omgevingswet
De Omgevingswet is gepubliceerd in Staatsblad 2016-156.
Na publicatie is de wet meerdere keren aangepast. De aanpassingen zijn verwerkt in de werkversie van de Omgevingswet 08-01-2021) (pdf, 2 MB). In de werkversie zijn de teksten die volgen uit publicaties in het Staatsblad in zwarte tekst opgenomen. In kleur staan de teksten van wijzigingen die nog in behandeling zijn.
Meer informatie over alle wijzigingen van de Omgevingswet vindt u op de pagina Wetten die de Omgevingswet wijzigen.
Kerninstrumenten
De Omgevingswet heeft 6 kerninstrumenten voor het benutten en beschermen van de leefomgeving. Dit zijn de omgevingsvisie, het programma, decentrale regels, algemene rijksregels, de omgevingsvergunning en het projectbesluit.
Omgevingsvisie
De omgevingsvisie is een samenhangend, strategisch plan over de leefomgeving. Dat plan richt zich op de hele fysieke leefomgeving. En houdt rekening met alle ontwikkelingen in een gebied. Het Rijk, de provincies en gemeenten stellen elk 1 omgevingsvisie vast voor hun hele grondgebied.
Meer informatie is te vinden op de pagina Omgevingsvisie.
Programma
In het programma zitten maatregelen voor bescherming, beheer, gebruik en ontwikkeling van de leefomgeving. Bij een aantal programma's is het doel van die maatregelen het bereiken van omgevingswaarden. Er zijn ook vrijwillige programma's. Het programma richt zich op een onderwerp, een bepaalde bedrijfssector of een gebied. Verschillende overheden kunnen ook samen een programma opstellen.
Meer informatie staat op de pagina Hoofdlijnen programma.
Decentrale regels
Decentrale overheden hebben 1 regeling voor de fysieke leefomgeving voor hun hele grondgebied. Dit zijn het gemeentelijk omgevingsplan, de provinciale omgevingsverordening en de waterschapsverordening. Hierin staan verschillende soorten regels. Bijvoorbeeld decentrale regels voor activiteiten van burgers en bedrijven. En kaders om vergunningen te toetsen. Ook worden er gebieden in aangewezen die een bepaalde functie hebben.
Kijk voor uitgebreide informatie over decentrale regels op:
Algemene rijksregels voor activiteiten
De meeste activiteiten in de leefomgeving zijn initiatieven van burgers en bedrijven. Voor veel van die activiteiten gelden algemene rijksregels. Hierdoor hoeven burgers en bedrijven niet steeds toestemming te vragen aan de overheid. Nadeel van algemene regels is dat ze soms niet goed passen bij een specifieke situatie. Daarom zitten er in de wet mogelijkheden om onder voorwaarden van de algemene regels af te wijken.
Meer informatie vindt u op de pagina Regels voor activiteiten.
Omgevingsvergunning
Veel initiatieven van burgers en bedrijven hebben gevolgen voor de leefomgeving. Voor de meeste daarvan gelden algemene regels. Soms is een vergunning nodig. Bijvoorbeeld voor het verbouwen van een rijksmonument. De overheid toetst vooraf of dat mag. De toetsing is zo eenvoudig mogelijk en houdt rekening met algemene regels. Zo wordt voorkomen dat regels elkaar tegenspreken of in de weg zitten. Initiatiefnemers kunnen via 1 aanvraag bij 1 loket snel duidelijkheid krijgen of een vergunning nodig is.
Op de pagina Omgevingsvergunning vindt u meer informatie.
Projectbesluit
Het projectbesluit is een uniforme procedure voor besluitvorming over complexe projecten van het Rijk, een provincie of een waterschap. Bijvoorbeeld de aanleg van een weg, windmolenpark of natuurgebied. Een projectbesluit regelt in dezelfde procedure de afwijking van het omgevingsplan. Het projectbesluit kan ook gelden als een omgevingsvergunning.
Meer informatie staat op de pagina Projectprocedure en projectbesluit.
Dossier Tweede en Eerste Kamer
Lees ook de parlementaire geschiedenis van de Omgevingswet, dossier 33 962. Met daar in de Memorie van toelichting (pdf) bij de Omgevingswet.
Webcollege en infographic
Bekijk het webcollege Omgevingswet in vogelvlucht
Bekijk ook de infographic over de 6 instrumenten van de Omgevingswet